Premiären 2012!

Flugfiska på Nyårdagen.. En gammal tradition!

Sedan mitten av 80-talet har det för mig varit en given tradition att fiska på Nyårsdagen. Förr hade Älvkarleby alltid sin premiär den 1 januari och trots köldgrader, is i ringarna och stelfrusna fingrar var det något man alltid såg fram emot. På senare år tycks världen blivit mindre och avstånden till avlägsna platser har krympt och man kan enkelt ”lägga sin premiär” i Karibien eller vid någon annan behaglig och bra fiskeplats. Men det kan aldrig bli samma sak som det där härliga vinterflugfisket i Älvkarleby, Gavleån, Norrtäljeån eller Nyköpingsån för all del. Visserligen var det länge sedan jag fiskade på någon av dessa platser i Januari, men traditionen har jag hållt fast vid och under de senaste 8 åren har min Nyårspremiär varit här på Lilla Malma. Vid vissa tillfällen har det varit helt öppet vatten med fantastiskt fiske som följd. För några år sedan då vi hade de där ”varma vintrarna”, så hade jag fiskegäster här på Lilla Malma den 6 Januari och det var 10 grader varmt mitt på dagen och samtidigt kunde man höra på nyheterna att avocadon frös i Kalifornien. Vissa Nyårsdagar har varit mycket kalla och det har bara varit en meterstor glugg med öppet vatten vid inloppsströmmarna, men fisk har alltid kunnat fångats den 1 januari.

Jag talade med min fiskekompis John ”Skuggan” Sångberg innan Jul och då pratade vi om just de gamla tiderna när vi alltid fiskade på Nyårsdagen. Jag berättade då för Skuggan att jag har hållit i den traditionen och erbjöd honom att komma och hälsa på för att få delta på Lilla Malma Premiären.
– Det ska ju bli kallt, så det kommer troligtvis inte finnas så mycket öppet vatten. Men någon lite rackare ska väl ändå gå att få, sa jag.
I mellandagarna hörde Skuggan av sig igen för att kolla läget och precis som befarat så hade det som var öppet vatten innan Jul frusit igen.
– Spelar ingen roll, sa Skuggan! Jag kommer ändå.. Men nu är det så att min bil har pajjat och jag har lånat en bil.
– Okay, kör försiktigt då, sa jag.
– Jo visst, sa Skuggan! Men det är även så att jag har lånat bilen av Peter och det är ganska stor risk att Peter kommer att sitta i bilen…
– Peter som också är en god vän till mig är självklart välkommen han med, sa jag.

Framåt lunchtid på Nyårsdagen rullade Peters bil in på gården med två genuina premiärfiskare. Två grabbar som trots att det snöade och yrde, trots att de annars fiskat på fantastiska platser som Skottland, Kola och de absolut bästa platserna i Norge så utstrålar de den där blicken som bara en riktigt genuin premiärfiskare har.
– Gå ut och börja ni så kommer jag ut om en stund, sa jag.
Faan, den där blicken de hade smittade av sig och utan att jag själv tänkte på det just då så stod jag färdig och påklädd för fiske några minuter senare.

När jag kom ner till inloppsströmmern vid andra dammen så håller Peter på att lossa sin premiärfisk för att sätta tillbaka i vattnet. De båda släpper ut mig för att fiska mellan dem och efter några försök sitter också min egen premiärfisk på.
Sedan går vi tillsammans ned till inloppsströmmen i den första dammen och där nyper det till en Öring i Skuggans fluga. En fin brunöring så här på årets första dag! Vad mer kan man begära.

Det här kommer att bli ett bra år!
Det är ett pevilegium att ha möjlighet att fånga en fisk på fluga på årets första dag och alla som har möjlighet till det borde ta chansen.

Kommentarer inaktiverade.